Brutális összecsapások Törökországban


Ezrek menekültek el a délkelet-törökországi Diyarbakirból a biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei között zajló összecsapások elől, amelyek két halálos áldozatot követeltek a városban.

Más helyeken öten vesztették életüket a régióban, ahol több településen kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok hétfőn.
A kurd nagyváros Szur nevű kerületét már több mint 10 ezer lakos hagyta el – közölte az Emberi Jogi Egyesület (IHD) szóvivője. A kerületben két hete kijárási tilalom van érvényben, ennek ellenére a harcok folytatódtak.

A török média is menekülők ezreiről beszél. A környék házai a képek tanúsága szerint súlyosan megrongálódtak. Egy lakos telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a kerületben napok óta nincs víz és villany, élelmiszer is csak alig. Az utcákon páncélosok mozognak, és a rohamrendőrség vízágyút és könnygázt is használ a tiltakozók ellen.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) tiltakozó felvonulást jelentett be hétfőre a kijárási tilalom miatt.
A PKK és a török kormány között július óta nő a feszültség, amely elsősorban Délkelet-Törökországban torkollik fegyveres összecsapásokba, miután a kétéves tűzszünetet a PKK felmondta.

mti