Ha megállít a policista…


A néhány hete szolgálatba állt új ukrán rendőrség emberivel mi is könnyen találkozhatunk. Elsősorban Ungváron és Munkácson számíthatunk arra, hogy megállítanak a pocilisták.

Jobb ha tisztában vagyunk, hogy a törvény hogyan szabályozza a policia munkáját. Először is, ha a policista megállít, akkor a Miniszteri Kabinet 111. határozat 27.4-es pontja értelmében, a rendőrnek elsőként a sofőrhöz kell mennie és nem tartóztathatja fel feleslegesen. Figyelmesen hallgassuk meg, és akár rögzítsük is a policista felszólítását, ezt nem gátolhatja meg senki, mivel ez szabályellenes lenne.

A policistának a sofőr felszólítása előtt kötelező: köszönni, tisztán és érthetően közölni a tisztségét, közölni a megállítás okát, a felszólítás lényegét, szabálysértés esetén közölni ennek a részletét.

A Nemzeti Políciáról szóló törvény 18 cikkelyének harmadik része értelmében a közlekedésben részt vett személy kérheti a policistát a szolgálati igazolványának felmutatásában, de azt nem adhatja ki a kezéből. A policista kérésére fel kell mutatnunk a jogosítványunkat, az autó dokumentumait és a biztosítást is.

Ami fontos, hogy nem kötelező átadnunk ezeket a dokumentumokat.

Elegendő ha szétnyitott állapotban megmutatjuk, hogy minden egyes rajta lévő információt láthasson a policista. A Nemzeti Polícia alkalmazottja nem kötelezheti az autók sofőrjeit, hogy a dokumentumait átadja, mivel ezt a Közlekedésről szóló törvény második részének 16. cikkelyének második bekezdése szabályellenesnek tartja.

Mielőtt a policstának megmutatnánk a saját dokumentumainkat, ajánlott megkérni, hogy először a rend őre mutassa meg a sajátjait és írjuk fel a nevét és a tisztségét, hogy probléma esetén az ügyészséghez vagy más hivatalhoz fordulhassunk. Ne felejtsük el a rendőr azonosító számát sem leírni, amit a policistának semmiképp sem szabad rejtegetnie, és ha kérjük meg is kell mutatnia. A policistának tilos tegeződni, fenyegetőzni vagy fenyegető mozdulatokat tennie, illetve megalapozatlanul vádaskodni.

Amennyiben szabályellenességet észlelünk, akkor azt a 102 telefonszámon, vagy pedig rendőrség segélyvonalán a 0-800-50-02-02 ingyenes telefonszámon, ahol az előre feljegyzett policista nevét és tisztségét bejelenthetjük.

Forrás:

KárpátHír