Moszkal Balogáékról, a magyarokról és a csempészetről


A Tyzhden.ua portál interjút készített Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja kormányzójával. Meglátása szerint a választások után Viktor Baloga elvesztette a megye fölötti irányítást és először került ellenzékbe.

„Csak Munkácson és a Munkácsi járásban van a kezükben az irányítás. A többi járásban mindent elveztettek. Kárpátalja gyakorlatilag felszabadult pártjuk, a JC uralma alól” – nyilatkozta Moszkal. A riporter azt is megkérdezte, hogyan sikerült átállítani a magyar képviselőket az ő oldalukra.

„Megállapodtunk. Más körülmények között a Jedinij Centr most is uralkodott volna Kárpátalján és akkor velük kellett volna együttműködni. Szerintem egy lehetetlen küldetést sikerült teljesíteni” – nyilatkozta a megye kormányzója.

A választási csalásokkal kapcsolatban három fakort tart fontosnak. Először is, a politikai erők stábjainak tétlenségét ezzel kapcsolatban, akik nem védték a választóik jogait. Másodsorban, negatívan hatott a rendőrség munkájára is, hogy a politikai erők azzal kampányoltak, hogy a rendőrök 80 százalékát kirúgják és polícia lesz helyettük, ez demoralizálta és megbénította a rendőrség munkáját. A harmadik dolog, hogy hiába fordultak az emberek a megyei állami adminisztrációhoz, ha nem nyújtottak bizonyítékokat a csalásokra, akkor nem tudtak mit kezdeni, és a megyei adminisztráció hatáskörébe úgysem tartozik a csalások felderítése.

A csempészettel kapcsolatban problémásnak tartja a jelenlegi törvényeket.

„Mondjuk, egy ember teherautóval szállítja a cigarettát és lebukott. Elveszik a teherautóját és az árut, a sofőrre pedig 640 hrivnyás büntetést szabnak ki. Ez eszetlenség”

– mondta Moszkal, megjegyezve, hogy a helyi csempészetet visszaszorították, de egyre több megyén kívüli csempész érkezik Kárpátaljára.

„Szinte mindennap fogunk el nagyobb csempészeket Ukrajna más megyéiből és szinte mindig faáruba rejtik az árujukat. Általában ezeket a cigarettákat Magyarországra szállítják, de a szálak Olaszországba, Angliába, Franciaországba, Németországba is vezetnek” – mondta Moszkal.