Nagyot bukott Le Pen pártja a francia választásokon


A Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett Köztársaságiak 5-9 régióban, a kormányzó szocialisták pedig 3-6 régióban győzhettek. A Nemzeti Front a harmadik helyre szorult vissza.

Közvélemény-kutató intézetek jelentései szerint nem sikerült győznie egyetlen régióban sem a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontnak a franciaországi regionális választások vasárnap tartott második fordulójában.
A Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett Köztársaságiak 5-9 régióban, a kormányzó szocialisták pedig 3-6 régióban győzhettek. E két párt mögött a Nemzeti Front a harmadik helyre szorult vissza.
A múlt vasárnapi első fordulóban aratott történelmi sikere után Marine Le Pennek nem sikerült győznie saját legerősebb körzetében, az észak-franciaországi régióban, ahol Sarkozy pártja a szavazatok 57,5 százalékét szerezte meg, szemben Le Pen 42,5 százalékával.
A pártelnök unokahúga, a Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista a déli Provence-Alpes-Cote d’Azurön 45,5 százalékos eredménnyel alulmaradt a konzervatív ellenzék 54,5 százalékával szemben.

Nőtt a részvétel
Mindkét térségben jóval többen szavaztak, mint a múlt vasárnapi, első választási fordulóban, az exit-poll jelentések mintegy 61 százalékos részvételről számolnak be.

A Nemzeti Front múlt vasárnapi előretörését követően a kormányzó szocialisták bejelentették, hogy visszavonják jelöltjeiket azokban a régiókban, ahol Nicolas Sarkozy pártja a második helyen végzett a Nemzeti Front mögött, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét a második fordulóban. Egyben arra szólította fel híveit, hogy szavazzanak a Köztársaságiak jelöltjeire.
A kelet-franciaországi térségben, ahol a szocialisták jelöltje nem lépett vissza, Philippe Ricert, Sarkozy pártjának jelöltje a voksok mintegy 48,4 százalékával végzett az első helyen, míg Marine Le Pen jobbkeze, Florian Philippot a szavazatok 36,4 százalékát szerezte meg.

Valls: nem múlt el a veszély
Manuel Valls francia miniszterelnök kijelentette, hogy bár a Nemzeti Frontnak nem sikerült egyetlen régióban sem győzni, a szélsőjobboldal veszélye messze nem múlt el Franciaországban. Úgy fogalmazott, hogy nincs ok megkönnyebbülésre, örömmámorra, a bevándorlásellenes Nemzeti Front magas eredményei arra kényszerítik a kormányt, hogy figyeljen oda.
Nicolas Sarkozy arra figyelmeztetett, hogy a Nemzeti Front mostani veresége nem feledtetheti az első forduló keserű tapasztalatát. A volt államfő egységre szólította fel a jobboldalt, valamint arra, hogy továbbra is “utasítsanak el minden kompromisszumot szélsőséges pártokkal”.
Le Pen harcias
A vereség dacára Marine Le Pen harciasan nyilatkozott, és azt hangsúlyozta, hogy a 2010-es regionális választásokhoz képest a párt megháromszorozta tanácstagjainak számát. “Semmi nem állíthat meg bennünket” – mondta a pártvezető híveinek hangos tetszésnyilvánítása közepette az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen , hozzátéve, hogy előretörésük “lerántotta a leplet a francia politikai rendszer alapját képező hazugságról”.
Az ország összes régiójából késő este várhatóak hivatalos eredmények. A kétfordulós regionális választásokon 44 millió választópolgár az idén újrarajzolt 13 régió tanácsainak 1722 tagját választotta meg hat évre. Az eddigi 22 régióból 21-et irányított a baloldal. A múlt vasárnapi első fordulóban a Nemzeti Front a 13 régióból hatban végzett az élen, országos összesítésben a párt a szavazatok közel 28 százalékát szerezte meg.

mti