Új menekültstratégiát fogadtak el Merkelék


Megegyezett a Német Kereszténydemokrata Unió elnöksége vasárnap a menekültpolitikáról szóló kongresszusi határozati javaslatról – jelentette be vasárnap Angela Merkel pártelnök-kancellár. Felső határ továbbra sem lesz, de “érezhetően csökkentik” a menedékkérők számát.

A dokumentum nem tartalmazza a “felső határ” kifejezést, de az “emberek aggodalmaira” tekintettel beépítették a javaslatba, hogy a Németországba érkező menedékkérők számát “érezhetően csökkenteni” kell – mondta a kancellár, aki mindig is elutasította a felső határ vagy létszámplafon gondolatát, vagyis azt, hogy előre rögzíteni kell, hogy Németország legföljebb mennyi menekültet fogad be évente.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy elégedett a kompromisszummal.

Azt mondta, hogy sikerült olyan irányvonalat kialakítani, amely megfelel az ő megközelítésének. Angela Merkel eddigi nyilatkozataiban rendre szerepelt, hogy csökkenteni kell a Németországba érkező menedékkérők számát. Például a bajor testvérpárt, a CSU novemberi müncheni kongresszusán kiemelte, hogy csökkenteni kell a menekültek számát, de szerinte ezt csak azzal lehet elérni, ha egyszerre három szinten, nemzetállami, európai uniós és nemzetközi szinten tesznek érte.
A menedékkérők, menekültek számának csökkentésére irányuló törekvés a kongresszusi határozati javaslat eredeti változatában is megjelent. A nyilvánosságra nem hozott eredeti szövegben sajtóértesülések szerint az állt, hogy Németország teherbíró képessége ugyan jelentős, de egyetlen állam,

még Németország sem tudja egyedül beteljesíteni valamennyi menekült reményeit,

és ezért, illetve a menekültek befogadása iránti “társadalmi elfogadottság” biztosítása céljából csökkenteni kell a menekültek számát.

mti