Anyakönyvi kivonat már a szülészeten


Megyénk központjában először adtak ki születési anyakönyvi kivonatot már a kórházban, a szülészeten.

Az első ilyen anyakönyvi kivonatot Bohdan Andrijiv polgármester és Szerhij Hubcsenko, a megyei igazságügyi hivatal vezetője adta át Natália Karmazinnak, aki ikreket szült. Martin és Nikol Karmazin december tizedikén született. A sokgyermekes anya hasznosnak tartja ezt az újítást. A kismama visszaemlékezve az első gyermeke születésére elmondta, hogy rengeteg időbe telt, hogy megkapja a gyermeke születési bizonylatát és azt is nehéz volt megoldani, hogy valakire ráhagyja a csecsemőt, amíg a hivatalos dokumentumokat intézi.

Mostantól azoknak a jövőbeli anyukáknak, akik Ungváron fogják életre hozni gyermeküket, többet nem kell sorban állnia, hogy megkapják a születési bizonylatot.

Az állami regisztrációs hivatal képviselője mindennap a kórházban teljesít szolgálatot. A dokumentumhoz csak annyi kell, hogy a szülők fel mutassák a személyi igazolványukat, a házassági tanúsítványt, írjanak egy kérvényt és nevet válasszanak a gyermeküknek. A procedúra teljesen ingyenes. Ez a szolgálat egyelőre csak az ungváriak számára működik, de hamarosan Kárpátalja más kórházaiban is bevezethetik.