Megint könnygázzal támadt a koszovói ellenzék


Megint könnygázpalackot dobtak az ellenzéki képviselők a koszovói parlament üléstermébe. Azt akarják elérni, hogy az elnök vonja vissza a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló megállapodást.

A koszovói ellenzék hétfőn ismét könnygázzal akadályozta meg a parlament munkáját. A Koha Ditore című pristinai napilap értesülése szerint az ügyészség azonnal elrendelte az elkövetők elfogását. A parlament épülete előtt tiltakozók gyülekeznek. A pristinai törvényhozás a jövő évi költségvetésről tárgyalt volna, ám amikor Kadri Veseli házelnök feltette a kérdést, hogy az ellenzék hajlandó-e részt venni a munkában, az Önrendelkezés nevű párt képviselői könnygázpalackot dobtak a terembe.

A házelnök ekkor kijelentette: az ellenzéki pártok ismét “saját magukat zárják ki a munkából”, majd délutánig szünetet rendelt el. November végén egy hasonló incidens követően az ellenzéki képviselőket kitiltották az aznapi ülésről.

A kormányzó pártok korábban közölték, hogy ha nem sikerül elfogadni időben a 2016. évi büdzsét, azzal veszélybe kerülhet a Nemzetközi Valutaalappal kötendő, 185 millió euróról szóló hitel-megállapodás. Az ellenzék szeptember óta akadályozza fütyüléssel, tojásdobálással, valamint könnygázzal a törvényhozás munkáját.

Azt követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban kötött, a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt. A megállapodás a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek.

mti