Támadják a magyar járás ötletét


Ruszlan Bortnik kijevi politológus abszolút rendben találna egy 114 kárpátaljai települést magába foglaló különálló magyar járás létrehozását Kárpátalján. Az elemző erről a Politnavigátornak beszélt.

„Egy demokratikus ország keretei között ez abszolút normális dolog, hiszen kulturális és gazdasági önállóságról van szó. Ez teljesen beleillik a meghirdetett közigazgatási és decentralizációs reformba. Az ehhez hasonló etnikai identitású és önállósodási folyamatok nem csak Kárpátalja határain belül zajlanak. A krími tatárok hírhedt kulturális autonómiája szintén egy ehhez hasonló jelenség, úgyhogy ez teljesen normális dolog, aminek helye, létjogosultsága van” – véli Bortnik.

„Persze az ukrán államon belül, egy gyenge és korrupt országban, amelynek gyenge a gazdasága és a rendvédelmi rendszere, ez az ukrán régiók számára egy tényleg mély decentralizációs folyamatnak a kezdete is lehet, ahol finoman szólva a központi hatalomhoz való viszony rossz lesz, és a központi elit irányítási szándékát hatástalannak fogják tekinteni. Annál is inkább, mert ma rengeteg gazdasági decentralizációs folyamatot látunk: Odesszában, Harkivban, Lembergben. Nekem úgy tűnik, hogy a kormány által meghirdetett decentralizációt meghamisítják és az egész hatástalan, a társadalom pedig kezdi megérteni ezt és megpróbálja a kezébe venni az irányítást, hogy a saját erejükkel valósítsák meg a decentralizációt, a valódi önrendelkezést”

– mondta a kijevi politológus.

A kijevi szakértő viszont egyben veszélyesnek is tartja a kárpátaljai magyarság önállósodását. „Érdemes megjegyezni, hogy Kárpátalja egy etnikailag sokszínű terület, ahol sok nemzetiség él. Azt mondják, hogy Kárpátalja 200 ezer lakosának magyar útlevele van. Az ukrán állam további degradációja, a demokratikus emberi jogok szűkítése és egy tekintélyuralmi rendszer felépítésének kísérlete esetén, ez veszélyt jelent az ország egységére nézve. Elvileg ez a régió vonzó lehet a szomszédos országok számára is” – nyilatkozta Bortnik.

Az ukrán híroldalak azután kezdtek aktívan foglalkozni az önálló magyar körzet létrehozásáról, miután Makkosjánosiban megtartották a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának tanácskozását. Igor Moszijcsuk parlamenti képviselő és Oleg Ljasko, a Radikális Párt vezetője szerint ez a gyűlés szeparatista rendezvény volt. A legtöbb ukrán nyelvű regionális híroldal is támadta a magyar járás létrehozását fontolgató felvetést.