A külhoni magyar állampolgárok is jogosultak lesznek e-kártya használatára?


Ezzel a kérdéssel fordult Szávay István a Jobbik alelnöke a belügyminiszterhez.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a Jobbik a külhoni magyar állampolgárokra mindig is teljes értékű polgárként tekintett, így kiemelten fontosnak tartják, hogy azok is élvezhessék a kártya nyújtotta előnyöket, akik például nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

A belügyminiszter válaszából kiderült, hogy január 1-től a külhoni állampolgárok is jogosultak lesznek az e-kártyára. Továbbá a kártya igénylésének nem lesz előfeltétele a magyarországi lakcím és egyéb igazolványok megléte sem – olvasható Szávay weboldalán.

Pintér Sándor válasza:

2016 . január 1-jével a külhoni magyar állampolgárok is jogosultak lesznek e-kártya használatára. Az elektronikus személyazonosító igazolvány bevezetését követően a külföldön élő magyar állampolgárok a szokásos módon, az okmányirodai rendszerben (okmányiroda,kormányablak, KEKKH Központi Ügyfélszolgálati Iroda) igényelhetik az elektronikus személyazonosító igazolvány kiállítását. A Kormány célja annak megvalósítása, hogy a személyiadat- és lakcímnyilvántartás szerint külföldön él ő magyar állampolgároknak –lakóhelyükhöz közel – Magyarország külképviseletein is legyen lehetőségük benyújtani a személyazonosító igazolvány iránti kérelmet .

Az elektronikus személyazonosító igazolvány igénylésének nem lesz feltétele a magyarországi lakcím, az adóazonosító jel vagy TAJ szám megléte, továbbá a személyazonosító igazolvány sem.

szavay_3