Jareszko: hatalmas szükségünk van az IMF-re


A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés hiánya korlátozhatja Ukrajna hozzáférését az Egyesült Államok és az Európai Unió által nyújtott makroszintű pénzügyi segítséghez, és destabilizálhatja a bankpiacot – fogalmazott Natalia Jareszko, ukrán pénzügyminiszter.

Jareszko szerint, ha a legfőbb hitelezővel nem lesz közös együttműködés, akkor az megjósolhatatlan következményeket okozna az ország valutapiacán is.

„Ukrajnának hatalmas szüksége van az IMF-re. A valutalap segítsége nélküle nem tudnánk megerősíteni a gazdaságunkat és a nemzeti valuta stabilitását, illetve csökkenteni az inflációt. Ukrajna számára az IMF a fő hitelező, amely nemcsak pénzügyi segítséget nyújt, hanem egy szimbóluma annak, hogy az ország jó úton halad reformok terén. Ha nem teljesítjük az IMF programját, akkor minden más hitel lehetőségünk is megszűnik. Ezalatt az amerikai hitelgaranciát és az EU makrogazdasági segítségét értem. Senki sem nyit szabad utat, ha az IMF programján kívül maradunk”

– nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Szavai szerint van még két mód arra, hogy az ország pénzhez jusson. Az egyik, ha külső piaci kölcsönöket vesz fel, ami érthető okok miatt egyenlőre, nem elérhető, illetve ha államkötvényeket bocsát ki, de ezzel csökkenne a nemzeti valuta értéke.

Az IMF-nek köszönhetően a kijevi kormány 17,5 milliárd dollár segélyt kap négy évre. Első körben ötmilliárd dollár segélyt kapott március negyedikén, második körben pedig 1,7 milliárdot augusztus negyedikén. Ha az IMF elégségesnek tartja a követelmények teljesítését, akkor decemberben harmadik körben megint csak 1,7 milliárd dollárt kap, de a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Bank sem zárja ki, hogy elsősorban technikai okok miatt, csúszni fog az összeg átutalása. Az IMF harmadik pénzutalása azért is fontos, mert ettől függ az Egyesült Államok egymilliárd dolláros hitelgaranciája, illetve más nemzetközi szervezetek segítsége is.