Tízmilliót ad a magyar állam három gyerekre, vissza sem kell fizetni


Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást és további 10 millió forintos kedvezményes hitelt is ad az állam azoknak a pároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján.

Vissza nem térítendő támogatásként 10 millió forintot kaphatnak a három gyereket vállaló párok, a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként pedig további 10 millió forintos hitelhez is juthatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál – közölte Lázár János. Új lakás vásárlása vagy építése esetén jár ez az állami támogatás.

Ez a szocpol helyébe lépett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztésének tekinthető. Ha már valaki igénybe vett csok-ot, az is igénybe veheti az új, gálánsabb támogatást, de a 10 millió forintból le kell vonni a már felvett pénzt. A vállalást nem teljesítők esetében a visszafizetési feltételeket nem pontosították még a miniszter szerint, vissza fognak térni erre a kérdésre.

Lázár jelezte azt is, hogy a csok két gyerek esetén – szintén új lakás vásárlásakor – 2,6 millió forintra nő.

Lázár bejelentése szerint a csok-nál eddig érvényben levő négyzetméter-korlátokat eltörölték (csak bizonyos négyzetméter alapterületig lehetett kapni állami támogatást).

mti