Varsó pénzt és segítséget ad Kijevnek


Lengyelország egymilliárd eurós hitelkeretet nyit Ukrajna számára, és 100 millió eurót ajánl fel Kijevnek a határai megerősítésére. Varsó emellett tanácsokkal fogja segíteni Kijevet a gazdasági reform végrehajtásában, az ukrán cégeket pedig segít felkészíteni az uniós piacra történő belépésre.

Lengyelország 1 milliárd euró hitelkeretet nyitott Ukrajnának – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök a Kijevben tartózkodó lengyel államfővel, Andrzej Dudával zajló tárgyalások idején. Petro Porosenko azt mondta, hogy a két ország jegybankjának illetékesei megállapodtak egy 4 milliárd zloty, azaz 1 milliárd euró hitelkeret megnyitásáról Ukrajnának, ami jelentősen élénkítheti a két ország közötti kereskedelmet.

Andrzej Duda hangsúlyozta, hogy Varsó továbbra is követeli a minszki fegyverszünet maradéktalan betartását, és bejelentette, hogy Lengyelország 100 millió eurót ajánl fel Ukrajnának a határai megerősítésére.

A két államfő azt is bejelentette, hogy Varsó fokozottan támogatni fogja, hogy az ukránok vízummentesen utazhassanak az Európai Unióba, és tanácsokkal fogja segíteni Kijevet a gazdasági reform lebonyolításában, írja a Financial Times.

Lengyelország abban is segíteni fog az ukrán cégeknek és exportőröknek, hogy felkészüljenek az uniós piacra való belépésre (az unió szabadkereskedelmi egyezményt kötött Ukrajnával).

A többi uniós országnak követnie kellene Lengyelország példáját”

– mondta Petro Porosenko.

A lengyel államfő elsősorban azért látogatott Kijevbe, hogy biztosítsa Petro Porosenko elnököt arról, hogy Lengyelország továbbra is elkötelezett az Ukrajnával való stratégiai kapcsolata mellett, mondta Krzysztof Szczerski, Andrzej Duda külpolitikai tanácsadója.

Mind tudjuk, hogy Ukrajna ügye kissé háttérbe szorult a nagy geopolitikai játszmákban a szíriai helyzet miatt”

– mondta Krzysztof Szczerski. “Azt is látjuk, hogy az unión belül változnak a vélemények az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók meghosszabbításáról” – tette hozzá.

mti