Videó: Menekülő cigicsempész támadt a vámosra


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei elfogtak egy gépkocsiját hátrahagyó, fején csuklyát viselő cigarettacsempészt, aki menekülése közben többször megütötte az egyik pénzügyőrt. A csempészetre használt autóban mintegy 15 ezer doboz adózatlan cigaretta lapult. Az ügyben orgazdaság, valamint hivatalos személy elleni erőszak elkövetése miatt indult eljárás.

A pénzügyőrök egy Opel terepjárót akartak közúti ellenőrzés közben megállítani. A jármű mellé érve látták, hogy a vezető fején fekete csuklyát, kezén fekete kesztyű visel. A kocsit – fekete fóliába csomagolva – vélhetően csempészcigarettával pakolták meg. A sofőr lassított, és az út szélén megállást színlelt, majd nagy gázt adva elhajtott. A pénzügyőrök követték az elhajtó gépkocsit és többször megpróbálták megállítani a menekülőt, azonban az letért az útról és a szántáson próbált tovább hajtani, majd megállt és a gépkocsiját hátrahagyva elszaladt. Az egyik pénzügyőr utána eredt és néhány méter után utol is érte. Menekülés közben a csempész eldobta csuklyáját és többször hátraütött az őt követő pénzügyőrre, aki az arcán és állán könnyebb sérüléseket szenvedett. Az ámokfutót végül megbilincselték és előállították.

A pénzügyőrök mintegy 15 ezer doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak a hátrahagyott terepjáróban, amelyben a csempészek lámpákat, féklámpákat és rendszámtábla világítást közvetlenül kezelhető kapcsolókkal is felszerelték, továbbá a jármű utasterében nagy mennyiségben őrölt borsot is kiszórtak a nyomkövető kutyák megtévesztése érdekében.

A pénzügyőrök a 17 millió forint értékű adózatlan füstölnivalót és a gépjárművet lefoglalták, a jármű vezetője ellen pedig orgazdaság elkövetése miatt büntetőfeljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál, valamint hivatalos személy elleni erőszak elkövetése miatt az illetékes rendőrkapitányságon – jelentette a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága.