13 afgán migránst fogtak el a határőrök Kárpátalján


A kárpátaljai határőrök 13 afgán menekültet fogtak a határ mentén. Marina Koval, kárpátaljai újságíró kérdezte ki a menekülteket, hogy hova próbáltak menekülni és miért. Attolut és Szemirát öt gyermekével együtt a kárpátaljai határőrök már harmadszor fogták el. A legkisebb fiuk mindössze 11 hónapos, a legidősebb pedig 13 éves. A család a háború miatt menekült el Afganisztánból.

„Mérnök vagyok. A munkám is viszonylag jó volt, de a gyermekeim nem jártak iskolába. Kénytelenek voltunk elmenekülni” – magyarázta Attola.

Ukrajnában is megpróbáltak munkát találni. A család két hétig kénytelen volt egy állomáson élni, mivel lakhatásra nem volt pénzük. Európában szeretnének jobb életet és ezért próbálkoznak újra és újra, mint ahogy Masszi családja is, akik egy ideig Odesszában éltek.

„A munka rosszul ment, senki sem akart venni tőlünk semmit, a lakás bérlete meg 5000 volt. Nem volt mit tennünk és úgy döntöttünk nekivágunk és megpróbálunk tenni valamit” – mondta a fiatal afgán gyermek.

A menekültek csoportban haladtak a határ felé. A magyar határtól mindössze 80 méterre fogták el őket. „Az adott csoportot néhány helyi bevonásával az államhatárhoz vitték és megmutatták az irányt. Kárpátalja határán kívül egy épületben várakoztak egy bizonyos ideig” – nyilatkozta Szergej Melnik, munkácsi határőrparancsnok. Miután minden egyes személyt azonosítanak, átadják őket a migrációs szolgálatnak. A menekültek szállítása eléggé jövedelmező üzlet, hisz egy ember átcsempészésért akár 12 ezer dollárt is fizethetnek.