Kijev csak az alapvető élelmiszereket engedi be a Krímre


Az ukrán kormány véglegesen megtiltotta mindenféle termék és szolgáltatás bevitelét az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigetre – közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán a kormány kijevi ülésén.

A kormányfő elmondta, hogy a határozat 30 nap múlva lép életbe. A tilalom alól az utazók személyes holmijai mellett az alapvető élelmiszerek képeznek kivételt. Egy személy naponta maximum 10 ezer hrivnya értékű illetve 50 kilogrammot meg nem haladó súlyú árút vihet be a félszigetre. A miniszteri rendelet alapján alapvető élelmiszernek minősül: a liszt, a kenyér, a tészta, a hajdina, a rizs, a marha a sertés- és a szárnyashús, a szalonna, a kolbász, a tej, a tejföl, a túró, a vaj, a növényi olaj, a tojás, a cukor, a burgonya és a só.

Jacenyuk hozzátette, hogy a Krímbe irányuló ukrajnai villamosáram-szállításról a közvetlenül az államfő alá rendelt ukrán nemzetvédelmi és biztonsági tanácsnak (RNBO) kell döntést hoznia.

A krími tatárok és ukrán önkéntesek szeptember óta tartják blokád alatt a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető összes közutat, hogy megakadályozzák az áruszállítást. November végén az ukrán kormány, csatlakozva az aktivistákhoz, ideiglenesen felfüggesztette a teherszállítást közúton, vasúton és tengeren egyaránt az “átmenetileg megszállt” Krím félszigetre. Az akkori határozatot Petro Porosenko ukrán államfő kezdeményezte a kormánynál. Porosenko megjegyezte, hogy az ukrán hatalom egyik elsődleges feladata lesz a félsziget és Ukrajna közötti jövőbeli kapcsolatok meghatározása.

Forrás: MTI