Magyar járás: ez nem szeparatizmus!


Továbbra is téma az ukrán nyelvű híroldalakon az önálló magyar járás ügye.

A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) hétvégi tanácskozásának az volt a legfontosabb témája, miként lenne kialakítható a zömében magyarok lakta Tisza-melléki járás. A tervek szerint javarészt a Beregszászi és a Nagyszőlősi járás 114 településéből állna össze ez az új járás, melynek lakossága 170 ezerre rúgna, s ebből 115 ezer magyar lenne.

Az egyik ukrán kiadvány újságírójának nyilatkozva Darcsi Karolina, a KMKSZ kulturális-politikai titkára kiemelte, az erre vonatkozó ígéretet maga Petro Porosenko elnök tette, amikor a KMKSZ őt támogatta az elnökválasztáson. Emellett a Szolidaritás és a KMKSZ által kötött megyei együttműködési szerződésben is szerepel a magyar járás kialakításának az elősegítése.

Darcsi Karolina igyekezett mindenkit megnyugtatni, semmilyen szeparatizmusról nincs szó, csupán élni szeretnének a közigazgatási reform kínálta lehetőséggel, valamint beváltani az államfő ígérvényét.

Szintén nem lát semmi veszélyt a magyarok tervében Jaroszlav Halasz, Hennagyij Moszkal kormányzó szóvivője. Ő inkább a ruszinoktól tart ebben a vonatkozásban. Megjegyezte még, Luganszk megyében Hennagyij Moszkal bőven találkozott szeparatista tevékenységekkel, úgyhogy ő azt azonnal felismerné, ha erről lenne szó.

Dmitro Tuzsinszkij helyi politológus a magyarok következetes érdekérvényesítését dicsérte.