Ukrajna szeretné visszakapni az olajfúrótornyait


Felszólították Moszkvát, hogy adja vissza Ukrajnának jogos tulajdonát, amit előbb terrorveszélyre, majd műszaki okokra hivatkozva vontattak el.

A Csernomornyeftyegaz gázvállalat november végén megnövekedett terrorveszélyre hivatkozva elvontatta mintegy 25 milliárd rubel (mintegy 100 milliárd forint) értékű két tengeri fúróplatformját a Fekete-tengeren fekvő Odesszkoje kőolajlelőhelyről a Krím félsziget partjaihoz. Később azonban a Krím félszigeti vezetés tagadta, hogy az orosz tulajdonban lévő létesítményeket veszély fenyegette volna, és a platformok elvontatását műszaki okokkal indokolta.

A fekete-tengeri Odesszkoje és Bezimjannoje kőolajlelőhelyek Ukrajnától Oroszországhoz kerültek, miután a 2014. márciusi krími népszavazás követően Oroszország magához csatolta a félszigetet. Az Odesszkoje lelőhelyen kitermelt gázt jelenleg a Krímbe szállítják.

Petro Porosenko ukrán elnök korábban bejelentette, bírósághoz fordul a kőolajlelőhelyek visszaszolgáltatása ügyében. Vita tárgya az is, hogy a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak a Csernomornyeftyegazzal szemben követelései állnak fenn, mondta októberben Volodimir Demcsisin ukrán energetikai és szénipari miniszter.

A Csernomornyeftyegaz gázvállalatot 1979-ben hozták létre. A Krím 2014-es Oroszországhoz csatolásáig a Naftohaz leányvállalata volt. Napjainkban pedig a Krími Köztársaság egyetlen kőolaj- és gázvállalata, amely a Fekete-tenger és az Azovi-tenger, illetve a Krím szárazföldi lelőhelyein folytat kitermelést.

mti