Brit vízumelutasítás a kijevi honatyának


Nagy-Britannia megtagadta az ukrán parlament európai integrációs bizottsága vezető helyettesének vízumkérelmét.

Nagy-Britannia kijevi külképviselete visszautasította Andrij Artemenkónak, az ukrán parlament eurointegrációért felelős bizottsága vezetőhelyettesének a vízumkérelmét, mivel a hivatalos 4800 hrivnyás fizetése túl alacsony. Erről az ukrán képviselő írt a Facebook oldalán. A hivatalos indoklás szerint a képviselőnek túl alacsony a fizetése ahhoz, hogy biztosíthassa a költségeit. „Tény, hogy tegnap visszautasították a vízumkérelmemet azzal indokolva, hogy nem mutattam fel elegendő bizonyítékot arra, hogy fizetésképes vagyok, a 158 fontos fizetésem pedig kétségessé teszi az utazásom valós célját. Mintha ott akartam volna maradni?! Tucatszor voltam Nagy-Britanniában, legutóbb három évre kaptam vízumot. Az én szülőföldemet, Ukrajnát nem cserélném le semmire sem, ezért élek itt a családommal együtt” – írja a képviselő a Facebook oldalán.

„Sokat éltem a határon kívül és a munkám lehetőséget adott, hogy a világ 121 országát láthassam és ez volt az első visszautasításom. Vagyis a második, mert valamikor a 90-es években Németország is megtagadta, de nem emlékszem, hogy miért” – írja az ukrán képviselő megjegyezve, hogy ezt a hírt az orosz és az ukrán média is felkapta.  „A problémát még tegnap három óra alatt megoldottuk a külügyminisztérium és Szvetlána Zaliscsuk képviselő segítségének köszönhetően, amiért hálás köszönet nekik” – folytatta az ukrán képviselő felháborodva, hogy ilyen megtörténhet.

„Ez az eset megmutatta nekem és az állampolgárainknak azt a bánásmódot, amivel illetnek minket. Ránk csak a pragmatikus céljaiknak az elérésére van szükségük és semmi többre” – írta Artemenko.

Brüsszel pont ma jelentette be, kedvezőnek ítélik azokat az erőfeszítéseket, amit Ukrajna tett a vele szembeni vízumkötelezettség eltörlése érdekében.