Kijev nem tud mit kezdeni a magyar pénzzel


Magyarország kész lenne pénzt adni a kárpátaljai utak rendbehozatalára, de egyszerűen nincs kinek.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének meghívására az ukrán parlament képviselőinek küldöttsége a magyar fővárosba utazott. A delegációt Hanna Hopko, az ukrán parlament külügyi bizottságának elöljárója vezette. A kijevi küldöttséget Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is fogadta.

A kétoldalú megbeszélésen szó volt az ukrajnai helyzetről, a kétoldalú politikai, gazdasági, határ menti és energiaügyi együttműködésről, számolt be a látogatásról a Mukachevo.net. Jelentős figyelmet fordítottak a nemzetiségi jogok biztosításának kérdésére. A felek megállapodtak, hogy a lehető legnagyobb figyelmet fordítják a magyarországi ukrán és ukrajnai magyar kisebbségek jogainak biztosítására. Szijjártó Péter szerint Ukrajnának már „tegnap” meg kellett volna kapnia a vízummentességet.

„Ami az oroszellenes szankciókat illeti, Magyarország az európai határozat mellett fog állni” – nyilatkozta Szijjártó. „Biztosítottak minket arról, hogy Magyarország támogatni fogja az oroszellenes szankciók meghosszabbítását a minszki egyezmények betartásának halasztása miatt” – jelentette ki Ivanna Klimpush Cincadze. Az ukrán képviselő szerint Magyarország a vízumrendszer eltörlését is támogatja. „A magyar kollégákat különösképp érdekli a két ország közötti jövőbeli határátkelők helyzete és az ide vezető utak állapota, illetve infrastruktúrája. Hajlandóak hiteleket is nyújtani, de sajnos több ok miatt nincs olyan koncepció, amivel ezeket a pénzeket fel lehetne használni” – nyilatkozta az ukrán képviselő asszony.