Putyin ezzel a török kormánnyal már nem fog kibékülni


Putyin még abban sem biztos, hogy a törökök az orosz vadászbombázó lelövésével az amerikaiaknak akartak szívességet tenni. Amúgy szerinte ezzel a török kormánnyal nem is esélyes a kibékülés.

Nincs kilátás a török kormányhoz fűződő kapcsolatok javítására – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő moszkvai nemzetközi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy a jelenlegi török vezetéssel gyakorlatilag nem lehet megegyezésre jutni. Putyin ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az orosz Szu-24-es katonai repülőgépnek a török légierő általi lelövése után megromlott kapcsolatok a közeljövőben javulhatnak-e.

Putyin a gép lelövését ellenséges lépésnek nevezte, és szerinte érthetetlen, hogy mi késztette erre Ankarát. “Talán a török vezetésben valaki úgy döntött, hogy megnyalja az amerikaiakat egy bizonyos helyen, de nem tudom, hogy kell-e ez az amerikaiaknak” – mondta az orosz elnök, kijelentését pedig tapssal fogadták a teremben összegyűlt újságírók.

“A lopakodó iszlamizáció is idegesít minket. Azt látjuk és észleljük, hogy Törökországban vannak például az Észak-Kaukázusból származó fegyveresek. Többször mondtuk a partnereinknek, hogy mi ilyet nem teszünk Törökországgal. Ennek ellenére ott vannak, gyógykezeltetik magukat, oltalmazzák őket. Majd ugyanők kihasználva a vízummentes beutazás lehetőségét, török útlevelekkel érkeznek hozzánk, majd elillannak”

– mondta az orosz államfő, aki szerint ez volt az elsődleges oka annak, hogy Oroszország nemzetbiztonsági megfontolásokból megszüntette a vízummentes utazási rendet Törökországgal.

Putyin megjegyezte, hogy Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítója “forog a sírjában”, látván a mostani törökországi helyzetet.

Putyin szerint a szíriai válságot kizárólag politikai eszközökkel lehet rendezni, de Moszkva sosem fog beleegyezni abba, hogy külső erő döntse el, ki vezesse az arab országot. Azt mondja, Moszkva támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Szíriáról szóló BT-határozattervezet előkészítéséről. Putyin szerint a dokumentum tervezetét John Kerry amerikai külügyminiszter mutatta be keddi moszkvai látogatásán, és az egészében elfogadható Moszkva számára.

Arról is beszélt, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet az illegális olajkereskedelmet és feltehetően egy – az államfő által meg nem nevezett – harmadik fél érdekeit védi a térségben. Az államfő úgy fogalmazott, hogy ott “hatalmas, ipari méretekben” folyik az olajcsempészet, amely védelmezéséhez katonai erőre van szükség. Putyin példaként hozta fel, hogy az orosz katonai hírszerzés csaknem 11 ezer, üzemanyag-szállító tartálykocsiból álló konvojt fedezett fel a térségben.

mti