Új személyi: kötelező lesz a csere!


Mindenkinek kötelező lesz lecserélni a személyigazolványát.  

Az állami migrációs szolgálat január elsejétől egy új, plasztikkártyaszerű igazolványt vezet be a régi papíralapú dokumentum helyett. Az új igazolványban egy mikrochip is van, amely különböző adatokat tartalmaz a tulajdonosáról.

Arszen Avakov, Ukrajna belügyminisztere a Facebook oldalán bejelentette, hogy a bevezetés folyamatát 2016. január elsején kezdik meg, de az elkészítése csak január 11-e után kezdődik. Az új igazolvány elkészítési ideje tíz munkanap. Az ukrán állampolgárok önként dönthetnek a lecserélésről. Átmeneti időszakként öt évet vezetnek be, ezalatt az idő alatt pedig mindenkinek le kell cserélni az igazolványát. Az új igazolványt mindenkinek a lakóhelyéért felelős migrációs szolgálatnál kell kiváltania, de mint a régi igazolvány esetében nincs szükség arra, hogy fényképet vigyünk magunkkal, mert azt a hivatalban fogják elkészíteni digitális formában.

A kártya tartalmazni fogja a tulajdonosának biometrikus adatait. Az ujjlenyomatát és az elektronikus aláírását. Ezektől az opcióktól viszont le lehet mondani és egy ennek megfelelő bejegyzés is lesz az igazolványon. Az azonosító kártya nemzetiségről, vallási hovatartozásról és lakcímről nem tartalmaz információt – ismertette Avakov. Családi állapotról csak elektronikus információt tartalmaz a kártya és magára a felületre nem kerül fel erről információ.