A hit élteti a gyermekmentést a nagydobronyi otthonban


Ukrán állami segítség nélkül, magyarországi és más nyugati országokból érkező támogatásából tartja fent magát Kárpátalján a nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, ahol 66, részben fogyatékkal élő lányt nevelnek. Az intézmény megpróbál megállni a saját lábán, ezért pékséget működtetnek, valamint állatokat tartanak és növénytermesztéssel is foglalkoznak – olvasható a Magyar Idők lapnak adott interjúban.

– Egy hrivnya támogatást sem kapunk az ukrán államtól, sőt négyszeres díjat kell fizetnünk az áramért – panaszolta Katkó László, a nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon igazgatója. Ismert, ez az otthon, ahová – nyolc iskola és szociális intézmény mellett – összesen tizenkilenc tonna lisztadományt juttatott el szerdán Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök feleségének delegációja.
Katkó László elmondta, hogy a szállítmány engedélyeztetésével meggyűlt a bajuk az ukrajnai bürokrácia miatt. – Ahhoz, hogy egy kamionnyi árut áthozzunk a határon, több hónapos ügyintézésre van szükség. Csak arra tudok gondolni, hogy a most ideérkezett lisztadományból akár naponta 1200 gyermek is kaphat kenyeret – fogalmazott a gyermekotthon vezetője.

– Több mint 15 fogyatékkal élő gyermekünk van, az ő rokkantsági nyugdíjuk 948 és 1400 hrivnya (11 500 és 17 000 forint) között van, miközben csak a havi pelenkaköltségük meghaladja ezt az összeget. Mi azonban felfelé nézünk – tette hozzá. Az igazgató kitért arra is, hogy az otthont nyugati támogatásokból tartják fent.

A gyermekotthont hollandok építették, akik vállalták, hogy öt évig fenntartják az intézményt, s majd fokozatosan építik le a támogatást.
– Jellemző, hogy a fizetésekre szinte senki nem akar pénzt adni, pedig mi nem tudjuk kitermelni a bérünket.

A magyar állam azonban mellettünk áll, és a segítség kéthavi fűtésre, valamint bérköltségre elegendő. Ezenkívül kapunk támogatást többek között magyar, amerikai és német egyházi és civilszervezetektől is. A tengerentúlról a gyermekek egészségügyi ellátásához érkezik segítség, így saját fogorvosi rendelőnk is van – sorolta, hozzátéve: szűkös a költségvetésük, de mindig jut arra, amire kell.

– A gyermekeink még soha nem fáztak, nem éheztek, ruhátlanul nem jártak. A munkatársaink pedig anyjuk helyett anyjuk tudnak lenni, a krisztusi szeretet alapján tevékenykednek. Talán ennek is az eredménye, hogy eddig már 23 lányunk ment férjhez és 24 unokánk van – mondta az igazgató, aki azt is büszkeséggel említette, hogy igyekeznek önfenntartók lenni.

– Pékséget működtetünk, ami havi szinten 5-6000 ezer hrivnya (60-72 000 forint) hasznot hoz. A hollandok szerint ezért nem érdemes fenntartani, nekem viszont az a profit, hogy a gyermekeink megtanulják, miként kell kenyeret készíteni – hangsúlyozta.
A gyermekotthon egy tejet is termelő gazdaságot is fenntart, a tejterméket eladják. – Egy év alatt harminc sertést, hét bikaborjút és háromszáz csirkét vágunk. Fél tonna őrölt paprikát termelünk és saját mézünk van – említette meg végezetül Katkó László.