Felnyitották a lelőtt orosz bombázó feketedobozát


Moszkvában brit és kínai szakértők jelenlétében felnyitották a török légierő által lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó feketedobozát pénteken. Az eseményt videoláncon keresztül figyelték brit, kínai és indiai diplomaták, valamint újságírók.

Szergej Bajnyetov, az orosz légierő repülésbiztonsági szolgálatának helyettes vezetője azt mondta, hogy a feketedoboz kivizsgálásának első szakasza a tárolóeszköz műszaki állapotának megállapításával befejeződött.

A következő lépés a memóriamodul szétszerelése. Bajnyetov szerint a korábbi tapasztalatok alapján szerencsés esetben másfél óra alatt kinyerik a feketedobozból a benne rejlő információkat.

A feketedobozt nem érte tűz, így nem lett kitéve hőterhelésnek, ami jelentősen megkönnyíti a szakemberek számára a benne rejlő információk dekódolását. Andrej Szemjonov, a repülésbiztonsági szolgálat vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy a memóriamodul megsérült, nyolc mikrochipből három eltört, és így elveszhetett a bennük lévő repülési információ. A repülésbiztonsági szolgálat helyettes vezetője a sajtó előtt nyitott eseményen hangsúlyozta, ritka dolog, hogy újságírók betekintést nyerhetnek egy feketedoboz felnyitásába.

A novemberben lelőtt orosz vadászgép incidensének körülményeit vizsgáló testülethez amerikai, brit és kínai szakértők is csatlakoztak. A kinyert információk elemzéséhez és feldolgozásához szombaton látnak hozzá a szakemberek, az eredményeket pedig december 21-én teszik közzé – mondta Bajnyetov. Szergej Dronov, az orosz légierő parancsnokhelyettese azt közölte pénteken, hogy Moszkva 14 országot kért fel, küldjenek szakértőket a feketedoboz vizsgálatára, de végül csak amerikai, brit és kínai szakértők vesznek részt az adatok vizsgálatában.

mti