Hadat üzent az ivászatnak az ukrán sereg


Az ukrán hadsereg egyik legsúlyosabb problémája, kigyógyíthatatlannak tűnő betegsége a mértéktelen ivászat, amiben nem csupán a kiskatonák, hanem a tábornokok is jeleskednek. A védelmi minisztérium közelmúltban tartott kibővített ülésén jelentette be Sztepan Poltorak, a tárca vezetője, hogy hadat üzen az ivászatnak, és a rendteremtést a tisztek megregulázásával kezdi. S hogy ígéretét komolyan is gondolja, azonnali hatállyal kiebrudalta a hadseregből azt a tábornokot és alezredest, akiket a rendőrség Odesszában ittas állapotuk miatt vett őrizetbe – közölte az mno.hu.

Az ukrán hadseregben – James Cameron után szabadon – egyszerűen csak avatároknak nevezik az iszákosokat, amin maga a világhírű filmrendező lepődne meg a legjobban, ha megtudná, az Oscar-díjas Avatar című filmjével az ukrán katonai lexikon gazdagodásához is hozzájárult, még akkor is, ha az alkotása címeként kiválasztott szanszkrit eredetű szót nem is az eredeti értelmében használják. Az ukrán hadsereg avatárjairól ugyanis sok mindent el lehet mondani, ám azt nem, hogy valamiféle halhatatlan lények inkarnációi lennének, akik a világ megváltásának, jobbá és szebbé tételének, az emberek jó útra térítésének szándékával ereszkedtek le a földi halandók közé. Jelen esetben ugyanis a megnevezés nem a tartalomra, hanem a színre, a rendszeres ivászattól megkékült alkoholistákra utal.

A keleti fronton szolgálatot teljesítő tisztek egy-egy nem a nagy nyilvánosságnak szánt beszélgetés során határozottan állítják, hogy a hadsereg veszteségeinek mintegy nyolcvan százalékához köze van az italnak.

Sőt, mi több, azt is elmondják, hogy ennek alapvető oka elsősorban abban rejlik, hogy a fegyveres erőkben az Ukrajna függetlenné válása óta eltelt közel negyedszázad során sem történtek meg a szükséges átalakítások, hiszen a hadsereg mindmáig megőrizte úgynevezett munkás– paraszt jellegét, ami a köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy az állományt továbbra is a képzetlen munkásokkal és földművesekkel töltik fel, akiknek jelentős része a szolgálatot egyfajta időtöltésnek tekinti, ahol nagyokat lehet piálni.

A 28. számú gépesített dandár alezredese, Ivan Kaletnik szerint a probléma kezelését a behívás módszerének megváltoztatásával kellene kezdeni. Jelenleg ugyanis az történik, hogy a hadkiegészítő központok lényegében azokat sorozzák be, akiket éppen sikerül fülön csípniük. Nekik ugyanis a kötelező létszám előállítására vonatkozó parancsot kell teljesíteniük, a többi már nem az ő gondjuk. Akiket pedig egyszer egyenruhába bújtattak, azoktól szinte lehetetlen megszabadulni, jóllehet olyanok is vannak közöttük szép számmal, akik a harci műveletek közepette sem józanok.

A 41. számú Donbasz-Ukraina zászlóalj szóvivője, Dmitro Reznicsenko viszont a szelektálást az önként jelentkezőkre is kiterjesztené. Meggyőződése ugyanis, hogy a mostani önkéntesek közül is igen sokan csak azért akarnak egyenruhát ölteni magukra, mivel tudják, a hadseregben késedelem nélkül megkapják a pénzüket, amit aztán italra költhetnek.

Közvetlenül a keleti végeken szolgáló parancsnokok szerint viszont csak úgy lehet véget vetni az ivászatnak, ha az ország vezetése végleg lemond a kötelező behívásról, az újoncok húsdarálóba küldéséről, ugyanakkor jelentősen megemeli a szerződéses állomány tagjainak a fizetését, valóban hivatásossá téve ezáltal a hadsereget.

A munkahelyükre ugyanis nem azért járnak az emberek, hogy a sárga földig leigyák magukat.