Hiányzásért kicsaphatják az ukrán képviselőket


Véleményezte az elnök azt az elektronikus lakossági petíciót, ami azt javasolta, hogy a háromnál több igazolatlan, vagy előre be nem jelentett hiányzás esetén vonják meg a parlamenti mandátumot az ukrán képviselőktől.

Az indítvány lényege, hogy nagyobb fegyelemre bírja a parlamenti képviselőket. Eszerint ha valaki háromnál többször hiányozna a parlament plenáris üléséről, s a kimaradásait nem tudja alapos indokkal megmagyarázni, attól elvennék a mandátumát. A petíció kitalálója azzal motiválta ötletét, hogy nagyon sokan csak „megvásárolják” a parlamenti képviselőséget, s aztán a Legfelsőbb Tanács közelébe sem járnak.

Az elnöki hivatal válaszából kiderül, hogy Porosenko a kérdést Vlagyimir Grojszman továbbította, arra utasította a házelnökhöz, hogy az alkotmányügyi bizottság bevonásával vizsgálják meg a kérdést és dolgozzák ki az ehhez szükséges jogszabály-módosítást.

Az államfő augusztus végén írt alá rendeletet arról, hogy az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé hivatalos honlapján. Amennyiben egy kérdéshez legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be három hónap alatt, azzal az elnöknek kötelezően foglalkoznia kell, és tíz munkanapon belül köteles választ adni a petícióra.