Moszijcsuk szeparatizmussal vádolja a kárpátaljai magyarokat


Igor Moszijcsuk, a Radikális Párt hírhedt parlamenti képviselője szerint kimeríti a szeparatizmus vádját egy 114 kárpátaljai települést magába foglaló különálló magyar járás létrehozása Kárpátalján.

„A kárpátaljai kezdeményezés jól szemlélteti a betört ablak elméletét. Ha betörnek egy ablakot és kijavítatlanul marad, az arra járók azt gondolják, hogy senki nem törődik a házzal. Hamarosan egyre több ablakot törnek be, és az anarchia szelleme az épülettől az utcára terjed; jelzést adva arra, hogy mindent szabad. A minszki megállapodások és a nyíltan szeparatista pártok részvétele az önkormányzati választásokon zöld utat adott a szeparatizmus terjedésének az egész országban. Ezt a folyamatot csak a politikai akarat tudná megállítani – amely akarat viszont a mostani államvezetésből egyelőre hiányzik”

írta Facebook-oldalán a nacionalista politikus.

Moszijcsuk bejegyzésében szakadárnak minősítette a rendezvényt, és előre vetítette annak a veszélyét, hogy egy „második front” jön létre Ukrajnában.

Az ukrán politikum azután kezdett aktívan foglalkozni az önálló magyar körzet létrehozásával, miután Makkosjánosiban megtartották a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának tanácskozását.