Visszatért a Jobb Szektor Kárpátaljára


Újraalakult a Jobb Szektor (PSZ) kárpátaljai szervezete és a PSZ katonai szárnyának számító Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) 1. tartalékos zászlóalja. A Da Vinci titokzatos katonai hívónéven ismert személyt nevezték ki ideiglenesen a szervezet és a Szonecsko (napocska – a szerk.) egység élére.

A július 11-i véres munkácsi lövöldözés után a szélsőséges szervezet megyei szárnya lassan feloszlott. Az akcióban részt vett fegyveresek a terrorellenes hadműveletek zónájába menekültek, mások a háttérbe vonultak. Hennagyij Moszkal korábban azzal nyugtatta az itt élőket, hogy a Jobb Szektort teljesen felszámolták, Kárpátalja kormányzó szerint félkatonai alakulatoknak nincs helye a megyében.

Ám most úgy tűnik újraalakult a megyei szervezet és a zászlóalj is. Szervezet nyilatkozata szerint, eddig a terrorellenes műveletek (ATO) zónájában teljesítettek szolgálatot – tudta meg a Zakarpattya online.

„Visszatértünk, hogy felvegyük a harcot a virágzó csempészet és az illegális fakivágások ellen, de a legfontosabb célunk a korrupció felszámolása” – fogalmazott a Jobb Szektor kárpátaljai zászlóaljának új vezetője a sorakozó alkalmával.

Da Vinci hozzátette, azt is ellenőrizik majd, hogy a helyi hatalom betartsa és betartassa a törvényeket.