A vízummentesség nem ad jogot a munkavállalásra az EU-ban


A beharangozott vízummentességről még korai beszélni, hisz az Európai Bizottság csak ajánlja a vízummentességet Ukrajnával szemben, de ezt is csak akkor, ha Ukrajna 2016 folyamán teljesíti a kötelességeit az EU-val szemben. Az Európai Bizottság december 18-án hozta nyilvánosságra a jelentését. Brüsszel pozitívan értékelte Ukrajna és Grúzia erőfeszítéseit is az EU követelményeivel szemben – közölte az AIF.ua.

A követelmények között van az is, hogy az ukrán állampolgároknak biometrikus útlevelet kell szerezniük. Az ukrán Migrációs Szolgálat már belekezdett ezeknek az új biometrikus útleveleknek a kiadásába, amelyeknek a hivatalos ára 1000 hrivnyába kerül. A schengeni zónában mindössze 90 napot tartózkodhatunk egy fél éven belül, és aki megszegi ezt a korlátozást azt akár ki is tilthatják az Európai Unióból.

A vízummentes rendszer nem jelenti azt, hogy szabadon vállalhatunk munkát az unióban. Aki munkavállalás céljából utazik Európába, annak munkaügyi vízumot kell szereznie az adott ország külképviseletén. Az erre vonatkozó szabályok és követelmények országok szerint változhat. A kulturális célú látogatás szabálya is változhat országok szerint. Az ukrán határ elhagyása után az a legbiztosabb, ha minden egyes dokumentum kéznél van, ami a vízumköteles átkelésénél is alapvetőnek számít. Ezek között van a lakhatási igazolás, készpénz, bankszámla kivonat, meghívó és a meghívó félről szóló információk és néhány esetben akár munkaügyi igazolás.

Ne felejtsük el, hogy a vízumkényszer eltörlése nem jelenti azt, hogy az EU határán automatikus engedélyt kapunk az átkelésre. A határőrszolgálat megtagadhatja az átkelést akár a fent említett dokumentumok hiánya miatt is.

Az Európai Bizottság jelentése csak az első lépés volt. Most a bizottságnak elő kell készítenie a megfelelő törvényt és azt át kell adnia az Európai Tanácsnak, ezután kerül majd szavazásra. Erre várhatóan a következő 3-7 hónapon belül kerül sor.

„Nagyon sok függ attól, hogy milyen lesz a tagországok reakciója és nem lesznek-e valamilyen kiegészítő kérdéseik a tevékenységünket illetően”

– nyilatkozta Elena Zerkal, a külügyminiszter helyettese.

„Az ukránok 70 százalékának nem fontos vízummentesség, mert nincs pénze odautazni. Ha nincs pénz, akkor mégis milyen öröm származhat abból, hogy jó híreket kapunk Porosenkótól a vízummentes rendszerről?” – nyilatkozta Vlagyimir Olejnik, korábbi parlamenti képviselő