Háromoldalú tárgyaláson egyezkedik Ukrajna a szabadkereskedelmi övezetről


Az Ukrajna és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi övezettel kapcsolatos végleges háromoldalú tárgyalás kezdődött Brüsszelben, az Európai Bizottság székházában – számolt be a Taszsz orosz hírügynökség.

Ukrajnát Pavlo Klimkin külügyminiszter, Oroszországot Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter, az EU-t pedig Cecilia Malmström, az Európai Unió kereskedelmi biztosa képviseli. A tárgyalás előtt egyikük sem nyilatkozott. Információk szerint csekély az esélye annak, hogy a felek egyetértésre jutnak.

„2014 őszétől kezdve több, mint 20 szakértői és miniszteri találkozóra került sor. Sajnos a felek álláspontjai messze vannak egymástól” – nyilatkozta az orosz delegációban lévő forrás.

A tervek szerint Ukrajna és az Európai Unió 2016. január elsejétől kezdve bevezetik a szabadkereskedelmi övezetet, amit Kijev és Brüsszel között aláírt társulási megállapodás is magába foglal. A szabadkereskedelmi övezet bevezetését 2015. január elsején egy évvel elhalasztották, hogy Ukrajna és Oroszország adaptálódjon a megváltozott körülményekhez.

Oroszország szeretne tovább is kereskedni Ukrajnával, de Ukrajna az EU-val szeretné létrehozni ezt a kereskedelmi övezetet, ezért Oroszország és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás, ami a donbásszi konfliktus kezdete óta egyre kevésbé működik január elsejétől teljesen megszűnhet.