Oroszország bíróságon akarja visszaszerezni az ukrán adóságot


Keresetet nyújt be Oroszország Ukrajna ellen azután, hogy Kijev nem fizette vissza vasárnapig az Oroszországnak esedékes hárommilliárd dolláros hitelét. Moszkva azt közölte, tudomásul veszi, hogy moratóriumot hirdettek a hitel kifizetésére, ám továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy megkapja a pénzt. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter azt közölte, amennyiben Kijev december 31-ig sem hajlandó átutalni a pénzt, akkor hazája bíróság elé viszi az ügyet, hogy jogi úton kényszerítse ki a pénzt – írja a népszava.hu.

Oroszország egy londoni bíróságnál perelne, ahol gyors döntést hoznának, nyilvánvalóan Moszkva javára. A hitel visszafizetésének megtagadását ugyanis elég könnyű megállapítani.

„Sziluanov helyettese, Szergej Sztorcsak is úgy vélte, hogy Ukrajnának semmi esélye sem lenne a győzelemre”.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő ugyan azt közölte, Kijev kész a jogi háborúskodásra, de az ukrán kormány is tisztában van egy ilyen lépés veszélyeivel. Natalja Jareszko pénzügyminiszter ezért reményét fejezte ki, hogy bíróságon kívül sikerül megegyezni az orosz féllel.

A bíróságnál elszenvedett vereség azt jelentené, hogy a hitelminősítők megállapítanák: Ukrajna csődbe került. Ez pedig súlyos következményekkel járna nemcsak az államra, hanem a helyi cégekre nézve is. Nem vásárolnának urán termékeket sem.

Az orosz hitel ügyét az utóbbi hetekben politikai síkra terelték Ukrajnában. Petro Poroseno elnök a még elődje, Viktor Janukovics által felvett összeget „megvesztegetési pénznek” minősítette. Ha Ukrajna bejelentené fizetésképtelenségét, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által megszavazott 17,5 milliárd dolláros hitelt így sem fenyegetné veszély.