Rakétatámadás érte Kabul belvárosát


A biztonsági helyzet eddig is rossz volt, de hétfőn meghalt hat amerikai katona, majd az amerikai követség közelében csapódtak be lövedékek.

Rakéták csapódtak be hétfőn Afganisztán fővárosában, Kabulban. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, és nem tudni azt sem, ki követte el a támadást. A három lövedék olyan környéket ért, ahol számos kormányzati intézmény és diplomáciai képviselet található – közölte a rendőrség. Az egyik rakéta az amerikai nagykövetség közelében csapódott be.

A támadás néhány órával azután történt, hogy öngyilkos merényletet hajtott végre egy motorkerékpáros támadó egy amerikai-afgán közös katonai járőr ellen a bagrami légi támaszpont közelében, és a robbantásban hat amerikai NATO-katona meghalt. Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője az afganisztáni lázadók nevében vállalta a felelősséget a Kabultól mintegy 40 kilométerre északra elkövetett terrorcselekményért.

Bagram az egyik legfőbb támaszpontja annak a 9800 fős amerikai haderőnek, amelyet hátrahagytak a közép-ázsiai országban, miután a NATO vezette nemzetközi katonai koalíció tavaly befejezte afganisztáni hadműveleteit.

mti