Újabb hajsza a terroristák után Brüsszelben


Újabb gyanúsított után kutat a belga rendőrség a vasárnap éjjel végrehajtott rendőrségi akció után. A szóban forgó személy a párizsi támadások során küldött mobiltelefonos szöveges üzenetek elemzése révén került a hatóságok látókörébe – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap internetes kiadása hétfőn.

A párizsi terrortámadások éjszakáján talált két kidobott mobiltelefon adatainak felhasználásával, valamint számos telefonhívást és sms-t elemezve a francia és a belga rendőrség együttműködése során egy újabb gyanúsított ellen indítottak körözést.

Két embert őrizetbe vettek
A belgiumi hatóságok vasárnap éjjel őrizetbe vettek és kihallgattak két személyt – egy testvérpárt – a Párizsban november 13-án végrehajtott vérengzésekkel kapcsolatos nyomozás során, ugyanakkor a rendőrségi források megerősítették, hogy a keresett személy nincs közöttük.

A belga napilap arról számolt be, hogy a támadások éjszakáján több szöveges üzenetet is váltottak egymással az elkövetők és a főszervező, az ország első számú körözött személyének számító, a magát Yassine Baghlinak is nevező belgiumi születésű férfi, Salah Abdeslam.

A hívásokat és a szöveges üzeneteket elemezve tudni lehet, hogy az elkövetők közvetlenül a támadások előtt is kapcsolatban voltak Belgiumban tartózkodó társaikkal. A párizsi Bataclan koncertterem közelében talált mobiltelefonról “Elindultunk, elkezdjük” szövegű sms-t küldtek

Belgiumba este 21 órakor.

Ugyanazon az estén hívás érkezett Belgiumba azoktól az elkövetőktől, akik géppisztollyal nyitottak tüzet egy étterem teraszán ülő vendégekre. A 39 ember halálával végződő támadást vezető Abdelhamid Abaaoud társaságában a vérengzés éjszakáján lefilmezett és még nem azonosított férfi is belga mobiltelefonról intézett hívást Belgiumba azon az éjszakán – tájékoztat a belga napilap.

Az elkövetőknek Saint-Denis-ben, Párizs egyik, jobbára bevándorlók által lakott külvárosában szállást adó Jawad Bendaoud is szoros kapcsolatban volt egy, a belgiumi Charleroi-ban regisztrált mobiltelefon tulajdonosával. Az egyelőre nem azonosított személy a terrortámadások estéjén, 18 óra 15 perckor lépett Franciaországba, 21 óra 10 perckor a Saint-Denis-i lakásban, majd 21 óra 30 perckor a gépfegyveres vérengzés helyszínén, az étterem közelében lokalizálták a hatóságok mobiltelefonja cellainformációit.

A belga napilap információi szerint az a két fiatal férfi, Mohammed Amri és Hamza Attou, akik Salah Abdeslamot vitték Párizsból Belgiumba, találkozásukat megelőzően sms-üzenetet írtak Salah-nak:

Nem tudom, tisztában vagy-e vele, de támadások történtek”.

Erre Salah annyit válaszolt: “Igen, támadások történtek”.

mti