Az orosz kormányfő aláírta az ukrán élelmiszerimportot betiltó rendeletet


Az orosz miniszterelnök aláírta hétfőn azt a rendeletet, amelynek alapján Oroszország kiterjeszti Ukrajnára a nyugati országokat sújtó élelmiszerembargót január 1-jétől, az Európai Unió és az Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatályba lépésének napjától.

Oroszország hónapok óta azzal fenyeget, hogy betiltja az ukrán élelmiszerimportot, ha nem vezetnek sikerre a három fél – az Európai Unió, Moszkva és Kijev – között folyó tárgyalások a szabadkereskedelmi megállapodás megvalósításáról. Még hétfőn is tartottak miniszteri szintű egyeztetést Brüsszelben, de nem született kompromisszum, a felek nem jutottak dűlőre a vitás kérdésekben – közölte Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pár órával korábban, a helyetteseivel hétfőn tartott tanácskozáson bejelentette, hogy aláírta az ukrán élelmiszerimportot betiltó rendeletet.

Oroszország korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit úgy indokolta, hogy “félti piacát az Ukrajnán keresztül a Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten írt alá rendeletet, amellyel kizárták Ukrajnát a volt szovjet köztársaságokat tömörítő szabadkereskedelmi övezetből. Ez azt jelenti, hogy január 1-jétől az Ukrajna területéről érkező áruk vámkötelesek lesznek. Putyin tagadta, hogy ez a döntés bármiféle szankció lenne.

Petro Porosenko ukrán elnök elismerte, kárt okoz az ukrán gazdaságnak, hogy Moszkva felfüggeszti a preferenciális vámtarifákat. “Készek vagyunk megfizetni szabadságunk és európai választásunk árát” – mondta.

Oroszország és Ukrajna példátlan válságba sodródott, miután 2014 elején a Nyugat-barát erők elűzték az oroszpárti Viktor Janukovics ukrán elnököt és átvették a hatalmat.

mti