Gáz: akkor is fizethetünk, ha nem használjuk


Jövő év áprilisától a lakossági fogyasztók készenléti díjat fizethetnek a gázért Ukrajnában – jelentette be Andrij Kobolev. A Naftogaz elnöke hozzátette a tervezet szerint a havi fix összeget akkor is fizetni kellesz, ha valaki egyáltalán nem használja a gázt. Az indoklás szerint ezzel csökkenthetők a tarifák.

Az előzetes számítások szerint a csak tűzhellyel rendelkezők háztartásokban havi 17, a gázkazánt is használók pedig 29 hrivnyás tarifára számíthatnak. A szolgáltató ennek fejében eltekint a továbbításért kiszabott összegtől, ami most köbméterenként 0.75 hrivnyát tesz ki.

Ennek megfelelően a téli tarifa 2,85 hrivnya (jelenleg 3,6), a nyári pedig a 7,2 helyett 6,45 hrivnya lesz köbméterenként. Andrij Kobolev szerint a készenléti díj alkalmazása bevett európai gyakorlat, bevezetését törvény írja elő.

Valentin Zemljanszkij, a Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Kutatóintézetének energiaprogramját vezető szakember a hírrel kapcsolatban megjegyezte, hogy a változtatásokkal a fogyasztók járnak jól, hisz míg jelenleg 200 köbméter gázért 720 hrivnyát kell fizetni, addig a készenléti díj mellett ez 599 hrivnyára mérséklődik.