Hirtelen visszaesett a menedékkérők száma Németországban


Beköszöntött a tél és a török hatóságok is keményebben lépnek fel, így decemberben csak 73 ezer menekült érkezett, míg egy hónappal korábban még 170 ezer.

A Németországba belépő menedékkérők száma decemberben több mint 50 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest a határőrizetért felelő szövetségi rendőrség hétfői kimutatása szerint. A hatóság német hírportálokon idézett adatai szerint decemberben 20-ig 73 500 menedékkérő érkezett, míg az előző hónap azonos időszakában – november 1-től 20-ig – csaknem 170 ezer érkeztek.

A naponta érkezők száma eddig 2000 és 5000 között mozgott decemberben. A vizsgált időszak utolsó napján, vasárnap 3500 menedékkérő belépését jegyezték fel. A szövetségi rendőrség a hónap eleje óta külön statisztikát vezet azokról, akik nem Németországban akarnak menedékjogi kérelmet benyújtani. Decemberben eddig nagyjából 6 ezer ilyen emberrel találkoztak, ők többnyire a skandináv országok felé utaztak tovább vonattal vagy komppal.

A menedékkérők száma a görög-török tengeri határon télire fordult időjárás és a török hatóságok által megerősített határellenőrzés miatt csökkent.

mti