Iránban épít atomreaktort Oroszország


Oroszország két atomreaktor építését kezdi meg a jövő héten Iránban – jelentette be Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia-hivatal vezetője kedden. A vezető nem közölte, hol épülnek az új erőművek.

A két ország tavaly abban állapodott meg, hogy Oroszország az Irán déli részén fekvő busehri erőműben épít két új reaktort. A szerződésben azonban szerepelt négy további reaktor is, amelynek helyét nem határozták meg. A hely kijelölése Teherán feladata.

Az iráni vezetés öt hónappal ezelőtt állapodott meg a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról. Az egyezség korlátozza, hogy Irán milyen nukleáris tevékenységeket folytathat, főleg az urándúsításra vonatkozik annak érdekében, hogy az iszlám köztársaság ne tudjon olyan hasadóanyagot előállítani, amelyből nukleáris fegyvert készíthetne. A polgári célú atomenergia-előállítást viszont a nagyhatalmakkal és Németországgal kötött megállapodás nem korlátozza.

A földgázban és kőolajban gazdag ország több lábra akarja állítani energiatermelését. Idővel 20 darab ezer megawattos atomreaktort szeretne üzembe helyezni.

Az IRNA iráni hírügynökség arról is beszámolt, hogy Irán és Oroszország monetáris megállapodást is köt, hogy az iráni rialt egyszerűbben lehessen rubelre váltani, amitől a kereskedelem fellendülését remélik. Gyenyisz Manturov orosz kereskedelmi miniszter “Irán érdekeinek megfelelő” orosz vámcsökkentésről is beszélt Teheránban. A RIA Novosztyi pedig arról számolt be, hogy Moszkva jövőre ötmilliárd dollár kölcsönt folyósíthat Teheránnak.

mti