Megint gyerekek fulladtak a vízbe a török partoknál


Törökországból Számosz görög szigetre igyekeztek azok a migránsok, akik közül tizenegyen a tengerbe fulladtak. Három gyerek is meghalt, hét embert kimentettek. Újabb tizenegy ember, köztük három gyerek fulladt az Égei-tengerbe a török partok közelében – adta hírül kedden az Anadolu török hírügynökség. A migránsok a Törökország dél-nyugati részén fekvő Kusadasiból indultak az átellenben lévő Számosz görög szigetre.

A török parti őrség hét embert mentett ki a vízből. A hírügynökség sem az áldozatok, sem a kimentettek állampolgárságát nem ismertette.

Péntekről szombatra virradóan 18-an vesztették életüket, amikor felborult a hajójuk az Égei-tengeren. Abban a szerencsétlenségben is több kisgyerek halt meg. Ők Kalümnosz szigete felé tartottak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet kedden közölte, hogy átlépte az egymilliót az idén Európába érkező migránsok száma, döntő többségük az Égei-tengeren át érkezett Görögországba.

Az Európai Unió és Törökország november végén kötött megállapodást a migráció hatékonyabb kezeléséről, melynek értelmében Ankara 3 milliárd eurót kap az EU-tól és tagállamaitól a határok szigorúbb ellenőrzésére, valamint az országban lévő több mint kétmillió menekült körülményeinek javítására.

mti