Ötezren költöztek át Szlovákiából a magyar határ menti településekre


Nagyjából már ötezren költöztek át az elmúlt nyolc évben, a schengeni határok megnyitása óta Szlovákiából – főként Pozsonyból – a határ magyar oldalán lévő környékbeli településekre. Közülük Rajkán laknak a legtöbben, kétezer-ötszázan, de még Mecséren is számon tartanak beköltözőket – írja a kisalföld.hu.

Mostanra már négyezer-ötszázan élnek Rajkán, nagy részük – körülbelül 2500-an – az utóbbi években költözött a községbe, főként Pozsony környékéről.

Közülük legalább ezer magyar anyanyelvű, az 1500 fős szlovák lakók legalább felének pedig magyar felmenői vannak. A rajkai iskola 149 tanulója között mindössze egy szlovák állampolgár van, viszont az óvodába és bölcsődébe beíratott 69 gyerek harmada szlovák állampolgár.

A bölcsődébe fele-fele arányban járnak magyar és szlovák gyerekek.

„Öt éve költöztünk Pozsonyból Rajkára, nagyon jól érezzük itt magunkat” – mondta Bezák Ágnes, aki a falu karácsonyfájánál kisfiát, Dánielt tolta a babakocsiban, s beszélgetett a szintén Szlovákiából átköltözött Kacsinecz Krisztinával és kislányával, Annával.

„Hetven-nyolcvan család” – ennyien jöhettek Szlovákiából Hegyeshalomba az elmúlt években, s élnek a településen. Bezenyére nagyjából hasonló számban költözhettek, körülbelül 250-en. Érdekesség, hogy közülük többen vannak, akik a településhez tartozó kis Papréten vettek ingatlant – körülbelül százötvenen laknak ott.

Mosonmagyaróváron nemrégiben felmérést végeztek a bejelentett külföldi állampolgárok számáról. Eszerint míg 2005-ben mindössze négy Szlovákiából érkezőt tartottak nyilván, 2015-ben már 416-ot. A nagy bumm 2010-ben volt, amikor az előző évi 52-ről 208 bejelentést regisztráltak. Sokan azonban a városban sem regisztrálták magukat (ez Rajkán is nagy gond), így a reális szám nagyjából ezer körüli.

Dunakilitin a házszámok felülvizsgálata folyamatban van, ez is segít majd az átköltözők számának pontosabb meghatározásában – az előzetes becslések szerint itt 450-en élnek. Levélen hetven családról, mintegy százötven szlovák állampolgárságú lakóról tudnak.

Az átköltözők határvonalát azonban nem lehet élesen meghúzni Mosonmagyaróvárnál. Annál is inkább, mert Arakra és Mecsérre is költöztek át Pozsonyból vagy annak környékéről. „Olyan állandó lakóink is vannak, akik néhány éve költöztek hozzánk, s innen járnak Ausztriába dolgozni” – mondta Csaplár Zoltán mecséri polgármester.

Forrás: www.kisalfold.hu