Nagy az átverés az ukrán benzinkutakon


Miközben világszerte egyre olcsóbb és olcsóbb az üzemanyag, Ukrajnában semmi sem változik, stabilan tartja magát a nagyon magas benzinár.

A szomszédos Magyarországon például jóval olcsóbban tankolhatunk, mint tettük mondjuk nyáron, de Kárpátalján ugyanannyiba kerül a benzin és a dízel is, mint hónapokkal ezelőtt. Pedig minden körülmény adott az árak csökkentéséhez, a nyersolaj világpiaci ára ugyanis hetek óta csak zuhan, és minimál rekordokat dönt hétről hétre.

Olekszandr Szirenko elemző elmondta, az ukrán forgalmazók már hatodik hete folyamatosan olcsóbban és olcsóbban veszik az olajat, de ez mégsem mutatkozik meg a töltőállomásokon feltüntetett árakon. Legjobb esetben is csupán minimális, pár kopijkás csökkentés tapasztalható.

A forgalmazók azzal érvelnek, hogy a kutakon még a novemberben vásárolt nyersanyagból készült üzemanyagokat árulják, meg azzal is, hogy a dollár viszont emelkedett. A legfurább, hogy bezzeg amikor emelkednek az olajárak, azonnal lekövetik azokat, fordítva viszont nem…

Az elemző szerint átlagosan legalább 3 hrivnyával kellene, hogy kevesebbe kerüljön a benzin a jelenleginél. Számítások szerint a mostani helyzetben a forgalmazók legalább 8-9 hrivnyás haszonra is szert tesznek minden egyes liter után.