Betiltották a karácsonyt, mert árthat a muszlim hívőknek


Élesen bírálta szerdán a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet Bruneit, amiért megtiltotta a karácsony ünneplését a muszlimoknak, akik akár ötévi börtönt is kaphatnak, ha megszegik a rendelkezést.

“Miért fél Brunei teljhatalmú diktátora a Mikulástól?” – kérdezte a Twitter közösségi portálon a HRW ázsiai részlegének igazgatóhelyettese.

“A karácsony betiltása a muszlimok számára a vallás- és a lelkiismereti szabadság kirívó megsértése, amire nincs magyarázat”

– fűzte hozzá Phil Robertson.

A kőolajban gazdag borneói szultanátus tavaly jelentette be először a tilalmat, miután bevezette az iszlám törvénykezést, a saríát. Idén december elején a Brunei Times című lapban aztán a vallási ügyek minisztériuma megerősítette a tilalmat, és leszögezte, hogy ötévi szabadságvesztést és 20 ezer dolláros pénzbírságot kaphat az, aki megszegi a törvényt.

A tárca szerint a karácsony csak árthat a muszlim hívőknek.

A rendelkezés értelmében a helyi muszlimok nem használhatnak keresztény szimbólumokat, nem állíthatnak karácsonyfát, nem énekelhetnek karácsonyi énekeket és nem küldhetnek karácsonyi üdvözleteket, mert egy borneói imám szerint ezek mind ellentétesek az iszlám hittel – írja az abc.net.au.
A keresztények, akik az ország becslések szerint félmilliós lakosságának kilenc százalékát teszik ki, megünnepelhetik a karácsonyt, de csak privát körben.

A legtöbb ember fél felemelni hangját a tiltással szemben, és ugyan egymás között kifejezik nem tetszésüket, semmin nem fognak tudni változtatni. Egy Malajziából száműzött helyi lakos, aki a hatóságoktól való félelmében neve elhallgatását kérte azt nyilatkozta a hírportálnak, hogy

“ez lesz a legszomorúbb karácsony”,

mert a legszebb pillanatai az ünnepnek az, hogy például sétálás közben érezni lehet a karácsony hangulatát. De kivilágítás és utcai dekoráció nélkül üres lesz minden – tette hozzá.