Január 1-re már 7,4 milliárdnyian leszünk


Az új év első napjára virradóan előreláthatóan csaknem 7,4 milliárd ember él majd a Földön egy német alapítvány szerdán megjelent becslése szerint. A hannoveri központú világnépesedési alapítvány számításai szerint másodpercenként átlagosan 2,6 fővel növekszik a bolygó lakossága. Újévkor 7 milliárd 391 millió 68 ezer ember él majd a Földön, kerekítve.

Ha a Föld egy 100 lakosú falu lenne, 60 ázsiai, 16 afrikai és 10 európai lakna benne. A mostani tendenciák alapján e falu lakossága 2050-re 133-ra emelkedhet, és köztük 73 ázsiai, 33 afrikai és 10 európai lenne. Vagyis az európaiak és az ázsiaiak aránya csökkenne, az afrikaiaké növekedne.

Az alapítvány szerint az idén nagyjából 83 millióval nőtt a világ népessége, vagyis annyival, amennyi Németország lakossága. A népességnövekedés azonban szinte kizárólag fejlődő országokra jut, ahol évente 75 millió nő esik teherbe szándéka ellenére. A nem kívánt terhességek nagy száma főleg annak tulajdonítható, hogy nem megfelelő a felvilágosítás, nem lehet hozzáférni kellőképpen a családtervezést szolgáló eljárásokhoz és nem érvényesül a nők egyenjogúságának elve.

forras_faktor.hu