Január 1-re már 7,4 milliárdnyian leszünk

IN SPACE - In this handout provided by the National Aeronautics and Space Administration, Earth as seen from a distance of one million miles by a NASA scientific camera aboard the Deep Space Climate Observatory spacecraft on July 6, 2015. (Photo by NASA via Getty Images)

Az új év első napjára virradóan előreláthatóan csaknem 7,4 milliárd ember él majd a Földön egy német alapítvány szerdán megjelent becslése szerint. A hannoveri központú világnépesedési alapítvány számításai szerint másodpercenként átlagosan 2,6 fővel növekszik a bolygó lakossága. Újévkor 7 milliárd 391 millió 68 ezer ember él majd a Földön, kerekítve.

Ha a Föld egy 100 lakosú falu lenne, 60 ázsiai, 16 afrikai és 10 európai lakna benne. A mostani tendenciák alapján e falu lakossága 2050-re 133-ra emelkedhet, és köztük 73 ázsiai, 33 afrikai és 10 európai lenne. Vagyis az európaiak és az ázsiaiak aránya csökkenne, az afrikaiaké növekedne.

Az alapítvány szerint az idén nagyjából 83 millióval nőtt a világ népessége, vagyis annyival, amennyi Németország lakossága. A népességnövekedés azonban szinte kizárólag fejlődő országokra jut, ahol évente 75 millió nő esik teherbe szándéka ellenére. A nem kívánt terhességek nagy száma főleg annak tulajdonítható, hogy nem megfelelő a felvilágosítás, nem lehet hozzáférni kellőképpen a családtervezést szolgáló eljárásokhoz és nem érvényesül a nők egyenjogúságának elve.

forras_faktor.hu