Jót tettek a dzsihádistáknak a rájuk dobott bombák, mondja az IÁ


Minden a legnagyobb rendben megy az Iszlám Államban, és minél hevesebb a háború ellene, annál tisztább és keményebb lesz a dzsihadista csoport – ez van egy hangfelvételen, amelyen állítólag a szervezet önjelölt kalifája beszél. Bagdadi az izraeli zsidóknak azt üzente, hogy az IÁ minden nappal közelebb kerül hozzájuk, és rejtőzködniük kell majd.

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni orosz és amerikai légicsapások nem gyengítették meg a dzsihadista szervezetet, sőt pont ellenkezőleg, “keményebbé tették” azt – ezt állította egy, a csoport vezetőjének tulajdonított, szombaton nyilvánosságra került üzenet, amely a zsidókat is megfenyegeti.

Az IÁ-hoz közeli Twitter-migroblogokon terjesztett, Abu Bakr al-Bagdadinak tulajdonított hangfelvételen a szervezet önjelölt “kalifája” arról beszél, hogy “államában” minden a legnagyobb rendben megy, és “minél hevesebb a háború ellene, annál tisztább és keményebb lesz” a dzsihadista csoport.

Az IÁ vezetője a felvételen bírálta a Szaúd-Arábia által a dzsihadistákkal szemben életre hívott muszlim összefogást, és azt mondta, hogy ha az

“valóban iszlám koalíció lenne, akkor megszabadította volna magát zsidó és keresztes uraitól, és a zsidók kiirtását és Palesztina felszabadítását tűzte volna ki célul”

Az izraeli zsidóknak Bagdadi azt üzente, hogy “minden nappal közelebb kerül hozzájuk” az IÁ, és rejtőzködniük kell majd a dzsihadisták “kövei elől”. Ezzel párhuzamosan a muszlim országokat arra szólította fel, hogy csatlakozzanak az IÁ harcához, mert ez vallási kötelességük.

A felvétel valódiságát független forrásokból egyelőre nem lehetett megállapítani.

Szombati jelentések szerint a nap folyamán az Egyesült Államok által támogatott szíriai kurd és arab fegyveresek ellenőrzésük alá vettek egy kulcsfontosságú gátat az IÁ székhelyének számító kelet-szíriai Rakka közelében.

A Szíriai Demokratikus Erők nevű milícia tagjai amerikai légi támogatással foglalták el az Eufrátesz folyón lévő, Rakkától 22 kilométerre északra fekvő gátat, amelynek birtokba vételével jelentősen megnehezíthetik, hogy a dzsihadisták vízi úton szállítsanak utánpótlást a városba, illetve a városból.

Szintén szombaton az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura közölte, hogy a tervek szerint január 25-én kezdődhetnek meg a béketárgyalások a szíriai rezsim és az ellenzéki fegyveres csoportok között. Az első találkozóra a korábbi tervek szerint január elsejéig kellett volna sort keríteni, de pénteken az egész folyamattal kapcsolatban súlyos kételyek merültek fel, miután egy – jelentések szerint orosz – légicsapás végzett az egyik legerősebb felkelőszervezetnek számító Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadsereg) vezetőjével.

mti