Kétszáz kurd fegyverest öltek meg a törökök


Több mint kétszáz kurd fegyveressel végeztek a török biztonsági erők az ország délkeleti részén. A törökök két hete indították offenzívát a Kurdisztáni Munkáspárt ellen, az akcióban közel tízezer rendőr és katona vesz részt.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet több mint kétszáz tagjával végeztek a török biztonsági erők az ország délkeleti részén közel két hete tartó offenzívájuk során – közölték az ankarai hatóságok pénteken.

A Dogan török hírügynökség a biztonsági erőkre hivatkozva arról számolt be, hogy

a hadműveletben a PKK 205 fegyverese vesztette életét,

a legtöbben, 139-en a szíriai határ közelében fekvő Cizre városában, ahol 11 napja indítottak offenzívát a terület “lázadóktól való megtisztítására”. A biztonsági erők által elszenvedett veszteségeket nem részletezte a Dogan jelentése. A biztonsági művelet összesen négy, jelentősebb kurd lakossággal rendelkező délkelet-törökországi tartományra terjed ki, a térségben több helyen napok óta kijárási tilalom van érvényben. A harcokban mintegy 10 ezer rendőr és katona vesz részt, akik harckocsikkal és helikopterekkel vonultak fel a PKK ellen.

Helyszíni jelentések szerint Cizrében pénteken is fegyverropogás és robbanások hallatszottak. A többségében kurdok lakta városban péntekre virradóra a biztonsági erők hat kurd fegyveressel végeztek, a harcokban egy katona vesztette életét.

Helyi lakosok a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva arról számoltak be, hogy a biztonsági erők válogatás nélkül lőnek, és a harcok és a kijárási tilalom miatt áldatlan állapotok uralkodnak a településen.

Emberi jogi szervezetek korábban élesen bírálták a török akciót, míg az Európai Unió a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a feleket.

mti