Trükkök, hogy a karácsonyfa sokáig megmaradjon


Nem csak megfelelő fajta, de a szakszerű ápolás is kell ahhoz, hogy szenteste után pár nappal ne kopasz fánk legyen.

Karácsony előtt az egyik legfontosabb feladat a fenyő beszerzése. A vásárlást befolyásolja a lakás, na meg persze a pénztárca mérete. Ezeket a fákat nem erdőből vágják ki, kimondottan az ünnepekre nevelik: fajtától függően 2-5 év alatt érik el a karácsonyfa méretet. A lucfenyőt sokan az igazi fenyőillat miatt választják, rossz hír azonban, hogy ez az a fajta igen gyorsan el kezdi hullatni tűleveleit – mondja Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus Kert igazgatója. A szakember ugyanakkor elárult pár trükköt, amellyel meghosszabbíthatjuk karácsonyfánk szépségét.

Az egyik legfontosabb, hogy a fa frissen legyen kivágva. Minél közelebb van a vágáshoz a díszítés napja, annál tovább fog megmaradni, még száraz levegőjű lakásban is. Másik jó megoldás lehet, hogy olyan állványt alkalmazunk, ahol lehet a vágott felület alá vizet önteni. Nem olyan régen ismert az a megoldás is, hogy a vízbe konyhasót, tehát nátrium-kloridot teszünk, akár koncentráltan is, ilyenkor ugyanis a gyantát kiválasztja a növény, így a levelek nem hullanak le – teszi hozzá a szakember.

A másik gyönyörű, haragoszöld fát a legtöbben nordmannak ismerik, így is árulják, pedig az igazi neve kaukázusi jegenyefenyő. Általában sokkal sűrűbb, lágyabb a lombja, és laposabb, szélesebb levelei vannak. Nagyon jellegzetes a levél fonákja: a két, viasszal is fedett árokban vannak a növény légzőnyílásai, ezeknek köszönhető, hogy ez a fa sokkal tartósabb, nem kell trükk ahhoz, hogy sokáig szép legyen, igaz, illata nem nagyon van.

Aki tehát jegenyefenyőt vett, a karácsonyi illatról lemondhat, viszont nem kell folyamatosan porszívóznia. A lucfenyők tulajdonosai pedig még gyorsan elővehetik a víztartályos fenyőtalpat és megtölthetik sós vízzel. Persze a szakember szerint az járt a legjobban, aki töves, konténeres fát választott. Az ünnepek után, tavasszal a kertbe kiültetve ezek a növények az udvar díszei lesznek és még sokáig emlékeztethetnek az idei ünnepre.

m1/Ma délutan