Petyovka faképnél hagyta Balogát


Gyengülni látszik a Kárpátalján jelentős súllyal és befolyással rendelkező Jedinij Centr (JC) politikai párt, és repedések keletkeznek azon belül.

A Viktor Baloga által vezetett párt gyakorlatilag csak Kárpátalján van jelen, ám itt az első számú politikai erőnek számít, igaz, jelenleg ádáz harcot vív ellene a Petro Porosenko-féle Szolidaritás. A jelek alapján sikerrel teszi mindezt. Viktor Baloga unokafivére, Vaszil Petyovka távozott a csapattól. A politikus belépett a Volja narodu (A nép akarata) elnevezésű képviselői csoportba a kijevi parlamentben, amiért a JC elnöksége azonnal kizárta a pártból. Korábban ebben a csoportban politizált Mihajlo Lanyo, a Baloga-család nagy politikai és gazdasági ellenlábasa-közölte a pmg.ua.

Akárhogyan is van, de a régi szövetséges és rokon Petyovka távozása a Baloga-pártból, azt jelzi, valami már nagyon elromlott a JC-nél, amelyik párt sokáig a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) legfőbb stratégiai partnere volt itt helyben, igaz, inkább még Kovács Miklós elnöksége idején. Amióta Brenzovics László az új vezető, a KMKSZ inkább már Porosenko elnök politikai erejéhez igazodik.