Tovább folynak a harcok a meghirdetett tűzszünet ellenére


Továbbra sem szűnnek a harcok Kelet-Ukrajnában a héten meghirdetett “újévi” tűzszünet ellenére. Az elmúlt nap alatt egy katona vesztette életét és három sebesült meg a felkelők támadásai következtében – mondta vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A katonákon kívül civil áldozata is van a felkelő tüzérségi támadásoknak a hét végén: az ukrán belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének közlése szerint egy idős nő vesztette életét, amikor egy akna közvetlenül a házába csapódott be a részben felkelő, részben kijevi ellenőrzés alatt lévő, Donyecktől 80 kilométerre északra fekvő Zajceve faluban. Nem kizárt, hogy több civil áldozata is volt a települést ért támadásoknak.
A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az elmúlt napban 66-szor sértették meg a tűzszünetet a felkelők.

Zajcevét többször is tűz alá vették 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel, gránát- és rakétavetőkkel, harckocsikkal és egyéb, páncélozott harcjárművekre szerelt tüzérségi fegyverekkel. A Donyeck melletti Marjinkánál lévő ukrán állás ellen öt célzott támadást intéztek gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel.

A parancsnokság szerint a katonák kénytelenek voltak viszonozni a tüzet az “engedélyezett fegyverzettel” célzottan az ellenséges lőállásokra. Számos provokációs célú támadást hajtottak végre a felkelők a donyecki repülőtér, és a megyeközponttól mintegy 50 kilométerre északra fekvő Horlivka térségében.

Közben a Donyeck megyei felkelők azzal vádolják az ukrán fegyveres erőket hogy ők lőtték Zajcevét, valamint a megyeközpontnak a repülőtérhez közeli részét. Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság védelmi minisztériumának szóvivője vasárnap azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők oldalán lévő mesterlövészek lőttek rájuk és EBESZ-megfigyelőkre Kominternove faluban. Arról nem beszélt, hogy bárki is megsérült volna.

A Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport kedden állapodott meg Minszkben a felkelőkkel arról, hogy december 23-án nulla órától újabb, “feltétel nélküli és teljes” tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában, amely a tervek szerint január közepéig tart. Ezt a Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára adta hírül a Facebook-on. Szerdán a DNR védelmi minisztériuma megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezség létrejöttét, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá.

mti