Agrársztrájk a láthatáron


Országos méretű agrársztrájkra lehet számítani Ukrajnában, amennyiben a kormány nem módosítja a mezőgazdasági szférát érintő új adótörvényeket. Néhány megyében már útlezárással demonstrálnak a termelők. A hétvégén Vinnica megyében voltak tömeges tüntetések – írta a Noviny Zakarpattya.

A Kijevbe, Odesszába vezető főutat is eltorlaszolták az elégedetlenkedő farmerek. Elpanaszolták, a kormány előbb 21-szeres mértékben, 6-ról 130 hrivnyára emelte a földhasználati adót hektáronként, amit most az új adókódexben már 200 hrivnyára akar növelni. A panaszosok szerint Európában az állam 200-300 euróval dotálja a gazdálkodást hektáronként, míg Ukrajnában az állam csak az adót húzza le a magántermelőkről. A farmerek úgy érzik, szándékosan akarják őket ellehetetleníteni, hogy a földjeik a nagy holdingokhoz jussanak, akik majd felvásárolják azt nyomott áron.

Az is felháborodást váltott ki köreikben, hogy az áfa összegének nagy részét is lenyúlja ezentúl az állam, holott az eddig az ő zsebükben maradt, amit fejlesztésre, beszerzésre költhettek.

Szerintük, ha sürgősen nem változik a helyzet, egyszerűen eltűnnek az őstermelők. Az ukrán agrárium tönkretétele pedig sok-sok munkahely megszűnéséhez vezet.