Az iraki kormányerők teljesen felszabadították Ramádit


Az iraki kormányerők “teljesen felszabadították” Ramádit, a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellenőrzése alól – jelentette be hétfőn egy katonai szóvivő.

Egy-két órával korábban más tisztségviselők azt közölték, hogy több ezer pokolgépet kell hatástalanítania az iraki hadseregnek a ramádi kormányzati épületekben és az utcákon, miután a dzsihadista fegyveresek vasárnapi kivonulása után jelentős fegyvertényként visszafoglalta a város nagy részét. Egy friss bejelentés szerint kitűzték az iraki zászlót a fő kormányzati épületre.

Annak ellenére, hogy az IÁ emberei még jelen lehetnek egyes városnegyedekben, az iraki erők állításuk szerint nem ütköznek ellenállásba azóta, hogy ellenfelük elhagyta a kormányzati komplexumot. “A biztonsági erők ellenőrzésük alatt tartanak majdnem minden utcát. Nincs ellenállás” – jelentette ki hétfőn egy meg nem nevezett Anbár tartományi tisztségviselő. Mindazonáltal óvatosan kell haladniuk, mert az utcákon is bárhol lehet hátrahagyott pokolgép – tette hozzá.

Hétfőn sok iraki érkezett Ramádiba más helységekből, hogy megünnepelje a város visszavételét, amely valószínűleg az iraki fegyveres erők legnagyobb győzelme azóta, hogy az IÁ 2014-ben hatalmas területeket foglalt el az országban. A harcok idején csaknem minden helyi lakos elmenekült, aki maradt, azt a dzsihadisták élő pajzsként használták a kivonulásuk fedezésére szemtanúk szerint.

“A kormányzati épületekben legalább 300 pokolgép lehet” – mondta az iraki hadsereg 8. hadosztályának egyik tisztje.

Az iraki erők nem közölték, hogy hány katonát vesztettek a harcokban, de orvosok azt mondták az AFP hírügynökségnek, hogy csupán vasárnap körülbelül száz sebesült katonát szállítottak a bagdadi kórházakba.

mti