Ismeretlen fegyveresek tartják fogva az EBESZ megfigyelőit a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban


Az ukrán hírügynökség jelentése szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőcsoportját még pénteken tartóztatták fel a Szlovjanszkból Kramatorszk irányába kivezető úton. Az autóbuszban, amelyet megállítottak a fegyveresek 13 személy utazott, akik közül heten az EBESZ katonai megfigyelőcsoportjának a tagjai voltak. A többiek az ukrán hadsereg katonái voltak. Az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint az EBESZ megfigyelőcsoportját terroristák rabolták el, ami Kijev szóhasználata szerint a Donbasz-vidék elszakadásáért küzdő orosz-párti szélsőségeseket jelenti – számolt be a Noviny.sk.

Szlovjanszk aránylag hosszú ideig tartozott a donbaszi felkelők megszállási övezetéhez, de tavaly nyár óta az ukrán hadsereg felügyeli. A megfigyelőknek azt kellett volna ellenőrizniük Szlovjanszkban, hogy az ukrán hadsereg betartja-e a városban a háború idején a civil lakosság védelmével kapcsolatos nemzetközi elveket.

Az Unian jelentése szerint a megfigyelőcsoport tagjait az ukrán titkosrendőrség (SZBU) helyi létesítményének helyiségeiben tartják fogva. A híradásokból nem derült ki világosan, hogyan jutottak be az az emberrablók az ukrán katonaság által ellenőrzött területre, illetve a Kijevhez hű biztonsági szolgálat irodáiba. Az ukrán külügyminisztérium bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatnak a tárca képviselői az emberrablókkal. Ők azonban elutasítják a fogva tartott katonák szabadon bocsátását, amíg nem konzultáltak a “kompetens orosz szervekkel”.

Kijev szombaton határozottan tiltakozott az EBESZ-csoport fogva tartása ellen és felszólította a moszkvai vezetést, hogy tegyen azonnali lépéseket az ügyben. Frank Walter-Steinmeier német külügyminiszter, Berlin bejelentése szerint, szintén felszólította az orosz vezetést, hogy a lehető legnagyobb mértékben lépjen közbe a túszok szabadon bocsátása érdekében. Oroszország egyelőre nem kommentálta az incidenst.

forrás: bumm.sk