Kegyetlen ítéletidő sújtja Amerikát, 43-ra nőtt az áldozatok száma


Negyvenháromra nőtt az egyesült államokbeli ítéletidő, a viharok, heves esőzések és tornádók áldozatainak a száma – jelentette a helyi média.

Az Egyesült Államok több államában, Új-Mexikóban, Texasban, Oklahomában, Illinoisban, Mississippiben, Missouriban, Tennessee-ben, Lousianában, Arkansas-ban és Alabamában szerda óta tart az ítéletidő.
Mississippi, Tennessee, Arkansas és Alabama államokban az elmúlt két napban 18-an haltak meg a viharokban és tornádókban.

Súlyos a helyzet a Texas állambeli Dallasban van, amely külvárosain több tornádó söpört végig. Garlandban és Collinban legfrissebb hírek szerint 11-en haltak meg. Több közigazgatási körzetben éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, megakadályozandó a fosztogatásokat. Texas egyes részein a szél ereje elérte az óránkénti 322 kilométeres sebességet. Ezernél több épület dőlt romba vagy rongálódott meg.

Missouriban és Új-Mexikóban szükséghelyzetet hirdettek. Hasonlóképpen Oklahoma egyes területein, mivel az heves esőzések után érkező hirtelen lehűlés miatt életveszélyessé válik a közúti közlekedés.
Nyugtalanító hírek érkeztek Illinoisból is. A szövetségi állam délnyugati részén öt ember – három felnőtt és két gyerek – halt meg, amikor gépkocsijukat szombaton egy vízzel megtelt árokban sodorta a vihar.

Búvárok másnap találták meg a holttesteket.
Az új-mexikói Albuquerque városban hatalmas hó esett, emiatt közel 180 baleset történt, és ötvennél többen sérültek meg.

mti